ગુરુ સ્ત્રોતરમ
અખણ્ડમણ્ડલાકારં વ્યાપ્તં યેન ચરાચરમ |
તત્પદં દર્શિતં યેન તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 1 ||
અજ્ઞાનતિમિરાન્ધસ્ય જ્ઞાનાઞ્જનશલાકયા |
ચક્ષુરુન્મીલિતં યેન તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 2 ||
ગુરુર્બ્રહ્મા ગુરુર્વિષ્ણુઃ ગુરુર્દેવો મહેશ્વરઃ |
ગુરુરેવ પરંબ્રહ્મ તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 3 ||
સ્થાવરં જંગમં વ્યાપ્તં યત્કિંચિત્સચરાચરમ |
તત્પદં દર્શિતં યેન તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 4 ||
ચિન્મયં વ્યાપિયત્સર્વં ત્રૈલોક્યં સચરાચરમ |
તત્પદં દર્શિતં યેન તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 5 ||
ત્સર્વશ્રુતિશિરોરત્નવિરાજિત પદામ્બુજઃ |
વેદાન્તામ્બુજસૂર્યોયઃ તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 6 ||
ચૈતન્યઃ શાશ્વતઃશાન્તો વ્યોમાતીતો નિરંજનઃ |
બિન્દુનાદ કલાતીતઃ તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 7 ||
જ્ઞાનશક્તિસમારૂઢઃ તત્ત્વમાલાવિભૂષિતઃ |
ભુક્તિમુક્તિપ્રદાતા ચ તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 8 ||
અનેકજન્મસંપ્રાપ્ત કર્મબન્ધવિદાહિને |
આત્મજ્ઞાનપ્રદાનેન તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 9 ||
શોષણં ભવસિન્ધોશ્ચ જ્ઞાપણં સારસંપદઃ |
ગુરોઃ પાદોદકં સમ્યક તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 10 ||
ન ગુરોરધિકં તત્ત્વં ન ગુરોરધિકં તપઃ |
તત્ત્વજ્ઞાનાત્પરં નાસ્તિ તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 11 ||
મન્નાથઃ શ્રીજગન્નાથઃ મદ્ગુરુઃ શ્રીજગદ્ગુરુઃ |
મદાત્મા સર્વભૂતાત્મા તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 12 ||
ગુરુરાદિરનાદિશ્ચ ગુરુઃ પરમદૈવતમ |
ગુરોઃ પરતરં નાસ્તિ તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ || 13 ||
ત્વમેવ માતા ચ પિતા ત્વમેવ
ત્વમેવ બન્ધુશ્ચ સખા ત્વમેવ |
ત્વમેવ વિદ્યા દ્રવિણં ત્વમેવ
ત્વમેવ સર્વં મમ દેવ દેવ || 14 ||
Guru strotram
akhaṇḍamaṇḍalākāraṃ vyāptaṃ yena carācaram |
tatpadaṃ darśitaṃ yena tasmai śrīgurave namaḥ || 1 ||
aṅñānatimirāndhasya ṅñānāñjanaśalākayā |
cakṣurunmīlitaṃ yena tasmai śrīgurave namaḥ || 2 ||
gururbrahmā gururviṣṇuḥ gururdevo maheśvaraḥ |
gurureva parambrahma tasmai śrīgurave namaḥ || 3 ||
sthāvaraṃ jaṅgamaṃ vyāptaṃ yatkiñcitsacarācaram |
tatpadaṃ darśitaṃ yena tasmai śrīgurave namaḥ || 4 ||
cinmayaṃ vyāpiyatsarvaṃ trailokyaṃ sacarācaram |
tatpadaṃ darśitaṃ yena tasmai śrīgurave namaḥ || 5 ||
tsarvaśrutiśiroratnavirājita padāmbujaḥ |
vedāntāmbujasūryoyaḥ tasmai śrīgurave namaḥ || 6 ||
caitanyaḥ śāśvataḥśānto vyomātīto nirañjanaḥ |
bindunāda kalātītaḥ tasmai śrīgurave namaḥ || 7 ||
ṅñānaśaktisamārūḍhaḥ tattvamālāvibhūṣitaḥ |
bhuktimuktipradātā ca tasmai śrīgurave namaḥ || 8 ||
anekajanmasamprāpta karmabandhavidāhine |
ātmaṅñānapradānena tasmai śrīgurave namaḥ || 9 ||
śoṣaṇaṃ bhavasindhośca ṅñāpaṇaṃ sārasampadaḥ |
guroḥ pādodakaṃ samyak tasmai śrīgurave namaḥ || 10 ||
na guroradhikaṃ tattvaṃ na guroradhikaṃ tapaḥ |
tattvaṅñānātparaṃ nāsti tasmai śrīgurave namaḥ || 11 ||
mannāthaḥ śrījagannāthaḥ madguruḥ śrījagadguruḥ |
madātmā sarvabhūtātmā tasmai śrīgurave namaḥ || 12 ||
gururādiranādiśca guruḥ paramadaivatam |
guroḥ parataraṃ nāsti tasmai śrīgurave namaḥ || 13 ||
tvameva mātā ca pitā tvameva
tvameva bandhuśca sakhā tvameva |
tvameva vidyā draviṇaṃ tvameva
tvameva sarvaṃ mama deva deva || 14 ||
Atma namaste આત્મા નમસ્તે